Koken met ADD

16 september 2020
In Coronatijd ben ik aanmerkelijk meer gaan koken en uitproberen. Ook omdat mijn moeder uit voorzorg in quarantaine bleef en ik haar zo af en toe even wou verwennen. Voordeel: ik ben enorm afgevallen. Zelf ben ik altijd op zoek naar wat afwisseling en variatie. Ik ben er niet zo eentje die een paar dagen lang hetzelfde kan eten. Lastig want ik ben opgegroeid met de oerhollandse pot en weinig tot geen vis. Je weet wel, aardappelen, groenten, vlees, jus en vla of yogurt (met mandarijntjes en plakjes banaan) als toetje. Dat betekent in de praktijk dat ik nieuwe recepten probeer te "verhollandsen en vereenvoudigen". Hoewel ik eten met wat meer kruiden zelf wel lekker vind. Ik heb ook al gemerkt dat ik recepten van de geslaagde projecten vaak slecht terug kan vinden, dus waar kan ik ze beter bewaren dan gewoon op mijn website?!

Verder ben ik geen held in rekenen (dyscalculie) dus ik probeer meten en wegen zoveel mogelijk te vermijden. Ik heb na jaren prutsen toch maar geinvesteerd in een mooie analoge weegschaal van een Duits merk en sinds ik eindelijk een goede heb en niet zo'n ding waar je steeds nieuwe batterijtjes in moet doen, lukken verbazingwekkend veel recepten ineens wel. Misschien dat ik dan toch een beetje kan koken? Mits m'n pet ernaar staat natuurijk... en ik hanteer een anti-vaat beleid. Ik blijf een ADDer.

Waar haal ik alles?

Kip
Kip haal ik meestal bij de poelier op de markt. Heerlijk (ochtend)vers, mooie stukken vlees en er komt veel minder water vrij tijdens het bakken. Ik ben zelf net een fijnzinnige chirug als het aankomt op het wegsnijden van "dingetjes" en dat is bij deze kip meestal amper nodig. Er worden ook geen stoffen bij gestopt om het vlees langer houdbaar te maken. Je moet het dezelfde dag bereiden, of gelijk invriezen. Dat is om dezelfde reden nodig wanneer je vlees koopt bij een halal-slager. Het afval zal sneller gaan ruiken, dus goed verpakken bij het weggooien van restjes. Beiden zijn meestal een stukje goedkoper dan in de supermarkt. Dat komt vooral doordat er geen verpakkingskosten worden gemaakt. Je krijgt het gewoon mee in een dubbele plastic zak. Zelf heb ik altijd een diepvriestas mee.

Kruiden
In veel buitenlandse recepten moet je hele theelepels aan verschillende kruiden doen. Een theelepel is in de praktijk een toetjeslepeltje! en niets "afgestreken". De goedkopere kruidenpotjes van de supermarkt kun je soms niet eens opendraaien en dan sta je gerust een kwartier lang te schudden om er genoeg uit te krijgen. Wist je dat kruidenpotjes een houdbaarheidsdatum hebben? De meeste kruiden haal ik bij een Turks of Surinaams winkeltje. Je krijgt dan kruiden in iets grotere hoeveelheden in een zak of bakje. Je kunt het dan thuis gewoon in potten doen, of wanneer het wat teveel is met iemand verdelen. Neem gelijk een bosje mintblaadjes mee voor in de thee, of zet een paar plantjes in een grote bak. Bij mijn buren doen ze het geweldig in een grote cementbak.

Groenten en fruit
De meeste groenten en fruit koop ik op het moment bij de Lidl, of ook op de markt. Ook de Griekse yogurt van Lidl is het lekkerste en de slagroom. De slagroom van Lidl heeft een iets hoger vetpercentage (helaas nog net niet zoals dat van de verse bakker) dus dat kun je mooier opkloppen, zonder direct zakjes met stijfmiddel toe te moeten voegen. Melk en sommige andere dingetjes haal ik meestal bij een andere supermarkt.

Bloem
Bloem haal ik bij de Turkse bakker, die geeft het me los per kilo in een zak mee. Je krijgt dan het soort Italiaanse bloem mee, dat ook ideaal is voor het maken van de lekkerste pizzabodems. Patentbloem van de Lidl is het beste alternatief.

Andere eigenaardigheden
Ik heb slagroom, boter op brood, suddervlees of koffie nooit lekker gevonden. Vreemd want ik was altijd de enige thuis. Koffie komt bij mij eigenlijk alleen in huis wanneer ik bezoek verwacht. Meestal drink ik thee, melk, of Slimpie limonade. Alleen van de Slimpie kun je niet teveel drinken, vooral als je die dag nog ergens onder de mensen moet zijn. De fruitdranken uit de versafdeling zijn ook erg lekker. Een beetje die Punica smaak. Als kind dronk ik graag liters aan appelsap, maar mijn smaak is wat vepest nu ik weet hoe ze het maken. Als laatste: Ik ben een absolute zoetekauw. Daar probeer ik nu toch wat "verstandiger" mee om te gaan. Dit jaar voor het eerst zoetjes gaan gebruiken in mijn thee ...in plaats van 4 klontjes... Jammer, ik geniet er aanmerkelijk minder van, nog steeds, maar het scheelt zo ontzettend veel suiker.

Afbeelding