01-01-2020: De onderstaande tekst is eigenlijk nog steeds actueel. Het beschrijft de volle historie van deze website en mijn eigen activiteiten rond ADD, van 1999 tot en met 2019. Ik heb de tekst per 2020 alleen opnieuw wat aangevuld.
ROND 1999 legde ik het domein Levente vast als homepage en hobby ruimte. Ik had al vele banen gehad in verschillende beroepsrichtingen van kapster tot beveiligingsbeambte. Het internet bereikte net het hoogtepunt, dus het duurde niet lang voordat ik van mijn hobby een beroep maakte. Maar ik was niet gelukkig, kwam vaak te laat, was regelmatig ziek, maakte vele faillissementen en reorganisaties mee en raakte burnout -alweer... Rond 2003 raakte ik in gesprek met familie in Canada over ADD. Een zoektocht naar meer informatie over het "overwegend onoplettend" type Attention Deficit Disorder leverde slechts enkele regels aan informatie op en zodoende kreeg www.levente.nl voor het eerst een doel. Ik vond het maar raar dat ADD onder de zelfde noemer als ADHD werd geplaatst en schreef mijn verhaal. Enkele maanden later werden mijn vermoedens bevestigd in de vorm van een officiële diagnose en het succes van Levente was tegelijk een keerpunt in mijn leven. De website bleek de eerste Nederlandse site met informatie over ADD en de enige site op het internet die ADD als een aparte beperking, anders dan ADHD beschouwde. Het ging altijd alleen maar over het hyperactieve, impulsieve type. Ook in het buitenland bleef de hoeveelheid aan informatie over het overwegend onoplettend type zeer beperkt: "ADD en ADHD zijn hetzelfde" stond overal nog geschreven. Mijn Homepage groeide snel en er volgde ontelbare lieve emailberichten met opmerkingen, vragen en levensverhalen.
In 2005 verscheen de eerste wetenschappelijke informatie over ADD, niet verrassend uit Canada. Rond dezelfde tijd organiseerde ik voor het eerst een landelijke informatie en ontmoetingsdag. Ik was voorbereid op zo'n 50 bezoekers, maar tot mijn grote schrik vonden maar liefst 300 mensen hun weg naar Almere. Ik mocht op stads TV vertellen over ADD. De eerste (en laatste) Levente ADD-dag kwam zonder enige financiële middelen tot stand in partycentrum Eindelijk te Almere. Verschillende (materiele) sponsors maakte dit mogelijk. Er was een band, een springkussen, de stadsmascotte, de kerstman en een jongleur voor de kinderen. Naast diverse andere sprekers gaf ik mijn eerste presentatie over ADD.
De oprichting van Stichting ADD Nederland werd bekend gemaakt tijdens de tweede landelijke ADD-dag en in het TV programma Hart van Nederland op SBS6. De dag werd opnieuw geheel door sponsors mogelijk gemaakt. In 2008 en 2009 schreef ik twee succesvolle boeken met mooie recensies uit binnen en buitenland. Ook kreeg ik een scholarschip van Prof. Adele Diamond en mocht ik de 3e Brain Development and Learning Conference in Vancouver bijwonen. Tijdens het congres mocht ik een applaus in ontvangst nemen voor mijn werk en de oprichting van een Stichting, speciaal voor het overwegend onoplettend type Attention Deficit Disorder. Ik heb hier veel mensen ontmoet en ontzettend veel geleerd. De 3e landelijke ADD-dag vond plaats onder de vlag van Stichting ADD Nederland en trok 800 bezoekers uit Nederland en Belgie aan. Rond 2010 werd het "overwegend onoplettend type" ook in Nederland steeds vaker erkend als een serieuze concentratiestoornis, anders dan het hyperactieve type ADHD.
Mijn grote interesse in de oorzaken en gevolgen van concentratieproblemen, de enorme hoeveelheid aan opgedane kennis via deze website, mijn boeken en niet te vergeten mijn eigen ervaring met ADD, heeft er toe geleid dat ik steeds vaker training, bijscholing en presentaties mocht geven binnen de hulpverlening, het onderwijs en de doelgroep zelf. Door mijn werk bied ik een uniek perspectief op de onzichtbare obstakels van het overwegend onoplettend type. Inmiddels mag ik mij, met respect voor artsen en de hoeveelheid aan opleiding die zij wel hebben genoten, deskundige noemen op het gebied van de concentratiestoornis ADD, ADHD en comorbiditeiten. Ook is er sinds 2010 veel meer onderzoek gedaan naar het overwegend onoplettend type, waardoor gaandeweg, steeds meer van mijn inzichten, verwoord op tal van manieren en uiteindelijk in mijn boeken, een wetenschappelijke ondergrond kregen. In juni 2011 kwam ADD ook voor het eerst op politiek niveau onder de aandacht.
Een nieuw jasje in 2011
Levente.nl heeft in juli 2011 een nieuw jasje gekregen. Hoewel ik vast van plan was om de website in originele staat te bewaren, mede omdat de tekst op deze website veelal de bron vormt van recente website's over ADD, was dit niet langer mogelijk. Na 10 jaar vertoonde de oude vormgeving, gemaakt met 10 jaar oude software toch steeds meer haperingen, fouten en gebroken links. De informatie heb ik echter in tact gelaten (inclusief typefouten van destijds), aangevuld met nieuwe gegevens. Men zegt wel eens: "Iets dat succesvol is moet je niet veranderen" Ik hoop dan ook dat u het vernieuwde Levente.nl met net zoveel plezier leest als de oude website.
Lastig jaartje
In 2013 kwam mijn vader te overlijden. Helaas nog wat te jong.
Handboek ADD 2e druk - 2014
In 2014 is de tweede druk van mijn handboek ADD verschenen. Wat mij betreft is het nu een "Handboek ADD, the ultimate edition" geworden. Het boek heeft 576 bladzijden en is bijzonder prettig leesbaar. Ook voor mensen met concentratieproblemen! Ik heb het werkelijk mijn alles gegeven en hoop dat u er alles in kunt vinden dat u zoekt. Meer kan ik u niet bieden, niets rond ADD is onbesproken gebleven. U leest waarom ADD niet langer als een modeziekte wordt beschouwd, wat de oorzaken zijn, wanneer er werkelijk sprake is van een concentratiestoornis, wat de gevolgen zijn en hoe het is om te leven met ADD. Dat laatste niet alleen voor de ADDer zelf, maar ook voor de partner, ouder(s), vrienden en familie. Kortom 200 vragen uitgebreid beantwoord, inclusief tips.
ADD Gids - 2015
In het najaar van 2015 is mijn ADD gids voor gemeenten, UWV en Rijksoverheid verschenen. Een boekje over arbeidsparticipatie en maatschappelijke ondersteuning. Ik heb het geschreven voor wijkteams, klantmanagers, verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en jobcoaches. Ik ontving een prachtige recensie van het UWV. Meerdere gemeenten zijn met de gids aan de slag gegaan, in het bijzonder Den Haag en Zwolle. Bent u medewerker van het UWV? Het secretariaat heeft laten weten dat u de gids zelf in eigen regio mag bestellen, mits uw manager akkoord is.
Ben ik een Neanderthaler?
In 2018 heb ik samen met mijn moeder, heel veel werk gehad aan het op orde brengen en digitaliseren van onze stamboom en familiegeschiedenis. Ze begint ook wat ouder te worden en is (in onze tak) eigenlijk de enige die nog over is van eerdere generaties. Zonder haar hulp, zou ik me op een later tijdstip geen raad hebben geweten met alle oude foto's, bidprentjes enz. Niemand zou er nog iets over kunnen vertellen. Hier maakte ze zich veel zorgen over. Op de een of andere manier lag veel bij ons, dozen vol. Vanzelfsprekend ben ik gaan speuren naar ADD en ADHD. Het ADHD-gen is in mijn familie duidelijk zeer dominant aanwezig. We hebben zelfs zo'n DNA test laten doen via National Geographic om het 3-delige boek (alleen voor familie) compleet te maken: Enkele procenten van het menselijk DNA (behalve van Afrikanen) bestaat uit neanderthaler-DNA. Dat percentage lag bij mij, volgens de test, een fractie lager ten opzichte van de Nederlandse bevolking. Toch boeiend als je bedenkt dat er altijd zoveel grapjes worden gemaakt over ADHDers en Neanderthalers...
Presentaties over ADD in 2018
Op 20 mei 2018 gaf ik nog een (voorlopig laatste) presentatie over ADD in Assen. Ik had toen al het voornemen om me tijdelijk even met andere dingen bezig te gaan houden. Door omstandigheden leerde ik zijdelings veel over andere culturen en geloven. In het bijzonder over de Islam. Als klap op de vuurpijl mocht ik een prachtige Marokkaanse bruiloft meemaken. Ik hoop dat moslims zich vanaf nu dan ook meer thuis voelen op deze site, net als ieder ander. Daarnaast verstreek het jaar snel, o.a. door meerdere grote waterlekkages bij mijn broertje thuis. De vloer moest als gevolg een aantal keer vervangen worden, verzerkeringsstress, alle meubels er steeds weer uit -en dan er weer in enz. Ik ben dan meestal de klusvrouw met de boormachine. Het was best een druk jaar.
Veranderingen 2020
Levente.nl is per 01-01-2020 opnieuw veranderd. Het datagebruik van Nederlandse mobiele aansluitingen is tussen 2017 en 2018, in ruim een jaar tijd verdubbeld en deze site was nog niet geschikt voor smartphones. De techniek is enorm hard gegaan. Zelfs mijn (nog niet zo) oude vertrouwde en duur aangeschafte webdesignsoftware was niet meer actueel. Tegelijk zag ik in 2019 wat een enorme uitkomst Google Home (pratend internet) voor mijn broer met een ernstige visuele beperking en AD/HD is gebleken. Inmiddels zaten we in 2019. Het besef dat ik de hele website opnieuw moest gaan maken, vlakte de motivatie al enige tijd wat af om nog aanvullingen aan de oude website te doen. Bovendien zat de server vol. Ook die ruimte is tegenwoordig onbeperkt geworden. Een feestje!
Hartelijke groet, Karin Windt
Wat is Levente
Opa Windt †
Boeken van Karin