Lockdown koken met ADD
Moscovisch gebak van toen er nog geen Hema was
Maak er zelf maar iets moois van! De beste optie voor wie goede herinneringen heeft aan de oerhollandse, ouderwetse slagroomtaart van vroeger.
Voorheen kon ik "bepaalde" mensen nog wel eens een lolletje doen met een stukje slagroomschnitt van de Hema, of zo'n grote punt van de warme bakker. Maar de laatste jaren volgt er onmiddelijk een hoop gekreun. De puntjes van de bakker zijn "zo klein" geworden, of "getver er zit jam tussen", of "het is niet meer wat het is geweest". Ook al eens een paar pakjes kant-en-klare mix van de supermarkt geprobeerd, maar het enthousiasme werd niet veel groter. Met andere soorten taarten waar "zoete rommel" (niet mijn woorden) als glazuur, buttercream of icing op zit hoef ik helemaal niet thuis te komen. Deze week dus maar een sport gemaakt van slagroomtaart maken! Zoals ze thuis zeggen: de cake moet ook lekker zijn als er geen slagroom of opsmuk opzit. "Een taart die mooi rijst, lekker luchtig is, niet te droog en goed van smaak. Niet van dat biscuit gebak dat meer smaakt naar brood of lunch, of waar je een muur mee kunt metselen". Nou ja, ongeveer 7 taarten verder... (zelfs de bewerkelijke versie van Cees Holtkamp meerdere malen geprobeerd) kwam ik gelukkig op de website terecht van Michael Lim. Japans denk ik. Die heeft er na jaren oefenen duidelijk een vakgebied van gemaakt om zelf tot een recept te komen voor de beste "sponge cake" en noemt het Belmerlion.
Wat opvalt is het gebruik van rijstmeel en olijfolie. Ook een hele lage temperatuur in de oven. In een heel oud recept voor moscovisch gebak, nog in het oudhollands geschreven, zag ik dat ze vroeger naast bloem ook een beetje beendermeel gebruikte voor het beslag. Verder zijn er weinig verschillen met dit recept. Dat beendermeel is niet meer te krijgen, dus ik was even bang dat ik mezelf aan een onmogelijke taak had gezet. Dat beetje rijstmeel van de Turkse supermarkt lost het probleem helemaal op. Voor een klein zakje betaalde ik 2 euro, je hebt er erg weinig van nodig. Het recept werkte bij mij een beetje TE goed, zoals je op de foto's kunt zien. Het is dus aan te raden om een wat groter bakblik te gebruiken... Gelukkig had ik wat folie op de bodem van de oven gelegd. Maar de taart was jammmmmmmmmmie! Misschien voor sommige mensen ietsjes te zoet, op de suiker kun je nog wat besparen.
Met enkele ingredienten en een doos eieren van 30, kun je voor een paar euro wel 7 taarten bakken! Het is kaal prima in te vriezen. Even een stukje ontdooien en de slagroomspuit erboven houden :-) De cake is ook goed te gebruiken om cheesecake van te maken. Gebruik "icing suiker" als poedersuiker die mooi blijft liggen, of plak verschillende lagen cake aan elkaar in verschillende kleuren. Bekijk de video van Michael Lim om te zien met hoeveel geduld je het beslag moet omscheppen, om het boeltje luchtig te houden. Smikkelse! Oh.... en... weinig afwas!