Gevulde Marokkaanse pannenkoek
Msemen
Laat het idee van de smaak van pannenkoeken maar los: met dit recept krijg je weer een heel ander type broodje als in het voorgaande recept. Maar wanneer je het gehaktmengsel van de batbots gebruikt in deze broodjes, eventueel met een kwart theelepeltje hete chilipoeder erbij, smaakt het in alle opzichten naar Turkse pizza; alleen lekvrij verpakt in de vorm van een opgevouwen theedoek of keukendoek. Marokkaanse mensen maken ze ook veel zonder vulling en smeren er nutella op, of honing. Wat dit recept erg bewerkelijk maakt, is dat je de plakken deeg heel erg dun en plat moet drukken met je vingers. (Eerst wat olijfolie op je aanrecht smeren.) Je kunt geen roller gebruiken. Ik redde het zelf niet om een nieuwe plak deeg dun genoeg te de drukken, te vullen en op te vouwen, voordat de voorgaande alweer aandacht nodig had in de pan. Het vergt allemaal best heel erg veel tijd. Je kunt ze wel erg handig per stuk invriezen en opwarmen in de magnetron.
Overigens heb ik voor dit recept en het voorgaande recept (Batbots) samen maar 600 gram gehakt gebruikt en nu een vrieslade vol met lekkere broodjes in verschillende smaken. Ook voor deze video is het handig om eerst even de video te bekijken. Maak ze wel een stuk kleiner dan de mevrouw in de video, anders kun je ze niet voldoende plat drukken in de koekenpan en krijg je enorm dik brood i.p.v. een gezonde snack (zie afbeelding meest rechts). Het deeg is heel rekbaar; het is flink trekken om er een dunne plak van te krijgen. Je kunt scheurtjes of gaatjes niet opvullen met een stukje deeg, alleen voorzichtig dicht maken door wat deeg die richting op te duwen. Gebruik een oude pan en laat de pan na ieder broodje weer eerst even afkoelen.
- Verzamel de volgende ingrediƫnten in een mengkom voor het brood:
- 800 gr. bloem
- 300 gr. griesmeel
- 1 ei
- 1 zakje bakpoeder
- 1 tl zout (toetjeslepel)
- 1 tl suiker (toetjeslepel)
- 500 ml water op kamertemperatuur
- ---
- Alles flink kneden.
Ik heb zelf nog hooguit 2 eetlepels extra bloem aan het deeg toegevoegd, omdat het net iets te kleverig bleef om er iets mee te kunnen doen. Na het rijzen zal het ook iets minder kleverig zijn, maak het niet te droog. Of extra bloem nodig is, ligt bij het bakken van brood of taart erg aan het omgevingsklimaat.
- Vet een schaaltje of schotel in zodat het deeg niet vast blijft plakken, doe het deeg erin, afdekken met een theedoek voor ongeveer een uurtje. Je kunt de schaal ook in een afgesloten plastic zak doen.
- Tijdens het rijzen kun je een beetje schoonmaken en de vulling voor je broodjes maken. Probeer het onderstaande recept, of gebruik het gehaktmengsel van de Batbots. Het is helemaal handig als je nog restjes in de vriezer hebt voor wat smaak variatie.
- Zet een leuke film aan, vet je aanrecht in met wat olijfolie, neem een stukje dreeg, maak een grof bolletje, druk het plat op het aanrecht en werk met je vingers van binnen naar buiten om een zo'n dun mogelijke plak te vormen. Zodra je het kunstje te pakken hebt gaat het een stuk sneller en zonder scheuren, geef jezelf even de tijd en kans.
- Maak de eerste vouw zoals je dat bij een theedoek zou doen. Doe er een laagje gehakt op en maak de 2e vouw. Doe ook hier weer een dun laagje gehakt op. Je kunt de "theedoek" nu verder dichtvouwen. Helaas moet je hem nu ook weer zo plat mogelijk drukken.
- Bak je broodjes in een oude koekenpan. Zet je afzuigkap op de hoogste stand.
- Bak ook een paar plakjes zonder vulling: Vouw hiervoor een ronde, extra dunne plak deeg alleen 1 x door het midden in een halve cirkel en bak het deeg aan beide kanten af. Streef niet naar krokant bakken. Na het bakken, de halve cirkel door het midden snijden en je tafel krijgt meteen zo'n oosters tintje.
- Gehaktvulling:
- 300 gram gehakt
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 paprika's in stukjes
- 1 ui versnipperen
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl zout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gember
- 1 tl kurkuma
- 1 tl koriander
- Alles lekker bakken maar denk eraan dat het vlees straks ook nog even in de oven staat.