Botercrème maken.
Lekkerder dan verwacht + handig invriezen!
Ik probeerde het toch eens, niet alleen de cake maken, maar nu met alle toeters en bellen erbij. Om bloemtjes en dat soort dingen te maken moet je toch iets van botercrème hebben, dus ik ben aan de slag gegaan. Iets aan deze Lockdown maakt dat ik me iets minder schuldig voel om gewoon even onzin dingen te doen. Dingen waarvan je weet dat als je er ADDer aan begint, het belachelijk veel tijd in beslag gaat nemen. Gewoon even lekker prutsen. Ja hoor, dat werd tot zeker 5 uur in de ochtend... Ik heb verschillende botercrème recepten uitgeprobeerd en kwam bij deze uit als erg lekker. De andere vond ik iets te letterlijk "boterig" maar ik kan me voorstellen dat mensen dat graag gebruiken om scherpe figuurtjes en decoraties mee te maken. De recepten voor botercrème zijn "over google genomen" vrij standaard lijkt het: een Amerikaanse versie (zie de blauwe creme op de foto's) en een Zwiserse/Italiaanse (gele en rose creme op de foto's). De Zwitserse zou minder tandenkrakend zoet zijn. Het is nog steeds een brok suiker, maar dit ga ik zeker vaker maken voor een toefje hier of daar. Je kunt het een week lang in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de vriezer. Eventueel leuke kleurtjes geven. Maak alleen niet de fout om je favoriete chocolade door het recept te mengen... het werkte ook nog, alleen toen werd het wel heel erg zoet en leek het meer een soort mokkagebak. Ik kan me voorstellen dat een scheut koffie prima werkt. Een vriend vond de chocoladeversie wel erg lekker, maar vergeleek het met zijn favoriete marsepeintaart van de bakker... das niet best. Bij de Turkse supermarkt vond ik flesjes met smaakstof in verschillende smaakjes, die ik ook steeds bij professioneel bakkende youtubers voorbij zie komen. Van banaan tot rum, je kunt je cake of Botercrème verschillende smaken en kleuren geven.
- Roer met de hand, in kleine porties, 300 gram suiker, door 150 gram eiwit in een hittevaste kom.
- Verwarm het mengsel au bain marie naar 63 graden. Als je hier net als ik geen meter voor hebt, voel dan regelmatig met je vingers of je geen suikerkorreltjes meer voelt tussen je vingers. De suiker moet gesmolten zijn maar het mengsel mag niet koken. De vloeistof ziet er ietsjes wateriger uit als het klaar is. Op dat punt moet je het gelijk van het vuur halen.
- Je kunt de vloeistof nu in een grotere beslagkom doen en langzaam beginnen te mixen. Het mag nog warm zijn. Voeg nu in kleine brokjes, 300 gram roomboter (ongezout) en op kamertemperatuur aan het mengsel toe. Dit werkt het beste door er steeds een stukje vanaf te pakken met je vingers onder het mixen.
- Je moet best heel lang mixen voordat het een crème begint te worden. Uit mijn oude handmixertje kwamen op een gegeven moment blauwe vonkjes en vreemde geluiden, maar mijn handmixertje uit 2020 kan het prima aan. Je hebt geen dure mengmachine nodig.
- Volgens de video is het normaal dat de crème tijdens het mixen eerst ook nog even korrelig begint te worden. Wanneer je dat ziet, niet stoppen met mixen zoals bij slagroom maar doormixen. Het is dan binnen een paar tellen ineens klaar. Je ziet pas hoe glad en zijdeachtig het is als je de crème even gladstrijkt met de achterkant van een lepel.
- Bekijk de video om te zien hoe je van dit beslag ook van die lekkere schuimkransjes van pasen en kerst kunt spuiten. Als je echt een hobby wilt maken van taarten bakken, zoek dan op ebay even naar "russian piping nozzles". Ze zijn rond een euro. Hiermee kun je zonder oefenen tulpen, rozen en sierranden spuiten. Ik heb zelf alleen een wegwerp spuitzak van de Hema outlet gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een gaatje in een boterhamzakje knippen.