Pasta Bolognese

Pasta Bolognese of Lasagne maken
zonder pakjes volgens Italiaans recept.

Lees verder voor vegetarische of halal vervangers.

Nodig:
- Lasagnebladen of een zak Italiaanse tagliatelle nestjes met ei voor pasta
- Lasagnebladen eerst een uurtje laten weken in een schaaltje water
- 2 mozzarella’s voor lasagne
- 80 gram Parmigiano Reggiano kaas of in nood Grana Padano. De laatste heeft een minder pittige smaak.
- 450-500 gram half-om-half gehakt, of naar keus alleen rundergehakt. (Ik koop vaak een kilo en maak twee schalen)
- 1 uitje versnipperen
- 2 wortels raspen of zo klein mogelijk snijden (ongeveer 400 gr)
- Olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- Boter voor het invetten van de schaal i.g.v. lasagne
- 100 ml volle melk
- 1 fles tomatensaus (passata basilico eigen merk) of een blik 800 gram gesneden, gepelde tomaten
- 100 gram pancetta bacon klein gesneden, of 2 eetlepels worcestershiresauce
- 1 glas rode of witte wijn en 1 glas water. (niet vergeten het zit als een cruciaal ingrediënt in ieder recept dat ik heb gezien, het verdampen van de alcohol tijdens het koken is belangrijk voor het verdikken van de saus)
Of half glas wijn en 1.5 glas water + halve tl witte azijn.
Halal voor wijn is druivensap met een scheutje witte azijn.
- 4 basilicumblaadjes klein scheuren en zonder takjes laatste half uur in de saus meegaren. Een paar hele of fijngehakte basilicumblaadjes kun je invriezen als ijsblokjes voor later gebruik.
- Kwart tl zwarte peper
- 1 tl zout (zit ook veel van in de worcestershiresauce)
- Eventueel kwart nootmuskaat raspen (zelf niet gedaan)
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- Halve tl gerookte, hete paprikapoeder. Of 1 tl gewone paprikapoeder + een halve tl chilipoeder
- 1 theelepel oregano
Bewaar het pastawater om de bolognese eventueel te verdunnen.
- Gebruik 1 of 2 eetlepels maizena om de saus dikker te maken.
Alles 1 uurtje heel zachtjes laten koken voor pasta en een halfuurtje voor Lasagna.
De Lasagne gaat na het koken nog 45 tot 50 minuten in de oven op 180 graden.

Vegetarische mensen noemen dungesneden, krokant gebakken Shitake paddenstoelen (Chinese champignons) als het beste alternatief voor bacon, met na even zoeken, de smaak “Umami” wat blijkbaar van nature voorkomt in parmezaanse kaas, sojasaus, vissaus, (worcestershiresauce) bouillon en tomaten. De champignons worden gekruid met baconkruiden of gerookte BBQ kruiden. Een minder populair alternatief bij de halalslager is kalkoenbacon.