Koken met ADD
Groenteschotel (uit pan)
of Berbserse groentetajine
Klik hier voor het originele recept op youtube van cooking with Alia
- Meng in een kommetje de onderstaande ingrediƫnten om de kruidenmix te maken.
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder (zoet)
- 1 tl gember
- 1 tl zout
- 1 tl komijn
- 1 tl knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- Een klein glaasje water
- Je kunt verschillende soorten groenten naar keus gebruiken. Was en schil de groenten en snijd alles in langwerpige grove repen.
- 1 ui versnipperen
- 1 tomaat in kleine blokjes snijden
- Een paar reepjes paprika rood
- Een paar reepjes paprika geel
- 5 (bijna vastkokende) aardappelen
- 5 wortels in de lengte door de helft gesneden
- 1 koolraap in patat repen snijden
- Een handje boontjes
- Een paar roosjes bloemkool
- Een handje erwten of mais uit een blikje
- Maak een bedje van de ui en tomaat op de bodem van de tajine/pan. Dit vookomt aanbranden en verdrogen.
- Giet het grootste deel van de kruidenmix in de tajine. Bewaar een klein deel om de schotel tijdens het koken mee te besprenkelen.
- Bouw de schotel op, door de de groenten creatief met kleur, in pyramidevorm te stapelen. Begin met de groenten die meer tijd nemen om te koken, zoals aardappel en wortel.
- Het is niet de bedoeling dat je de groenten omschept. Dat is de sport. In de praktijk doe je dat waarschijnlijk wel. Soms moet je er iets dat al gaar is wat eerder uitvissen. Geloof me... dat doen zelfs de keukenprisessen wel eens. Om dat een volgende keer te voorkomen, kun je de groentesoort die eerder gaar was, wat minder klein snijden. Bij mij vormde de bloemkool op die manier een probleem. Weglaten is natuurlijk ook een optie. Zet het gas niet te hoog, gewoon heel langzaam laten garen op laag vuur. Het is evengoed vrij snel klaar.
- Eet smakelijk!
Om te beginnen had ik geen Tajine, dus ik heb dit recept de eerste paar keer gewoon in een pan gemaakt (zie foto's) met ietsje meer water en de deksel op een kiertje. Toevallig vond ik een paar weken later voor een paar euro een gloednieuwe tajine bij de kringloopwinkel, dus die ging onmiddelijk mee naar huis. Toen moest mijn moeder nog een stoofplaatje uit de jaren 70 voor me opduiken (ik kook nog op gas) en was ik eindelijk compleet. Een Turkse mevrouw in de winkel gaf me nog de tip om de tajine eerst een nachtje in water te laten liggen, voordat ik deze zou gebruiken. Gelukkig ging alles goed en knapte het ding niet uit elkaar. Het recept was al erg lekker uit de pan, maar het verschil is nog groter met de tajine. Groenten worden echt een soort snoepjes. Ik was ook erg op zoek naar alternatieven voor jus en deze kruidenmix geeft groenten inderdaad ineens een heel lekkere, rijke smaak. Soms ook gewoon met maar 1 of 2 groenten. Als ik me wil "uitsloven" dan bak ik stukjes kipfilet apart in dezelfde kruidenmix en schep de gebakken kip er op het laatste moment gewoon bij. Ik maak de kruidenmix dan dus 2 keer. Pas op met grotere hoeveelheden groenten, je hebt al snel teveel en te weinig mix.